Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

Turprogram Yunnan

1. Farvel til Nitimen

Det er på tide å si farvel til brunosten, Nitimen og norsk høstvær. Vi finner plassene våre om bord i flyet og setter kursen mot Stockholm og Beijing. Etter litt mat og drikke kan du prøve å sove litt på vei til Østen. Eller kanskje du heller vil lese litt i guideboka, prate med sidemannen om slekta og norsk vær eller se en film?

2. Slow food

Vi lander i Beijing på morgenen, og flyr raskt videre til Kunming, provinshovedstaden i Yunnan. Vi sjekker inn på et sentralt hotell og begynner vår reise i det kinesiske gastronomiske landskapet. Her er det spisepinner som gjelder, så vårt første måltid blir vel typisk slow food. Etter hvert får du trening, og på slutten av turen vil du ikke bruke bestikk – bare vent og se!

 

3. Byen med evig vår (ca 10 km)

Kunming kalles Byen med evig vår. Det skyldes beliggenheten – rundt 1800 m o.h, noe som gir et behagelig klima året rundt. I likhet med andre storbyer i Kina har også denne opplevd enorme endringer de siste årene, og mye av karakteren i sentrum har gått tapt. Men det er absolutt en fargerik by, med store kontraster mellom gammelt og nytt. 

 

I sentrum spaserer vi langs Green Lake, med et yrende og fascinerende folkeliv. Kinesere synger, spiller musikk og sjakk, deklamerer dikt og driver med diverse gymnastiske øvelser. Andre stopp blir Bambustempelet, som ligger i fjellene utenfor sentrum. Dette vakre og spennende gudshuset er fødestedet for zen-buddhismen i Yunnan, og her vandrer vi gjennom flere haller med over 500 figurer. Vi lærer litt om arhatter, Sakyamuni, boddhisattvaer og Buddha. 
 
Etter lunsj kjører vi ut av byen og gjør oss klar for vår første sykkeltur, tilbake til sentrum (ca 15 km). Vi starter ved bredden av innsjøen Dianchi, hvor det vanligvis er et yrende folkeliv av syklister og fotgjengere. På turen tilbake til byen vil det garantert bli en del å kikke på og undres over, ikke minst i en av de mange parkene i byen...

 

4. Steinskog og profet (ca 5 km)

Den største attraksjonen i nærheten av Kunming er Shilin, Steinskogen, som ligger et stykke sør for byen. Det er et stort område med fantastiske klippeformasjoner, formet av vær og vind. På vår to timers spasertur oppdager vi stadig fantasifigurer av mennesker og dyr. Etter lunsj kjører vi videre sydover. På åkrene vi passerer dyrkes det blant annet druer, mais, solsikke og tobakk. 

 

Buddha treffer vi stadig på, men aldri har vi sett ham så stor som her. I Mile finner vi antakelig verdens største forgylte utgave av den store profeten. Etter bekjemping av 999 trappetrinn x 2 settes kursen mot hotellet vårt i Gejiu, Kinas ”tinnhovedstad”. Hotellet ligger vakkert til ved en innsjø, som gjerne opplyses av alle regnbuens farger om kvelden.

 

5. Brems! (ca 60 km)

Etter frokost starter vi dagen med å dingle opp fjellsiden i en gondol. På toppen venter en storslått utsikt over byen og fjellene. Deretter frakter bussen oss til ca. 2000 m o.h. Herfra er det sykkel som gjelder, og de neste 5-6 milene skal vi trille av gårde i et klassisk kinesisk landskap. Etter ei mils sykling er vi kommet ned i rundt 1700 meter, og inntar lunsjen i den vesle byen Kafang, som er herlig kaotisk! Herfra bærer det utfor og bortover de neste 45 kilometerne, på asfalt og grus. Vær forberedt på en del kilometer med til tider dårlig vei, med hull, vaskebrett og løs grus. Heldigvis går det stort sett utfor, men det er viktig å stoppe ofte for å hvile bremsemusklene litt...
 
Fra sykkelsetet nyter vi synet av fjell, risåkre, gjetere med sine dyreflokker, palmer og små landsbyer tilhørende forskjellige minoriteter. Trafikken er minimal og hårnålssvingene mange og deilige. Vi forlater sykkelen ved Den røde elv, 350 m o.h. Det er ikke mange steder du kan oppleve nesten 1700 meters høydeforskjell på sykkel, så bare gled deg! Fra elva blir det en etappe med buss til en restaurant. Mette i magen klatrer vi opp igjen, til Xinjie, 1600 m o.h. Der skal vi bo de neste to nettene. 

 

6. Verdens vakreste?

Yunnan har en rekke minoritetsgrupper, alle med sine særegne drakter og skikker. Fem minutters spasertur fra hotellet vårt er det markeder hvor fargerike kvinner og mindre fargerike menn kjøper og selger alle slags varer. Anbefaling: Ta deg en tidlig morgentur!

 

Med buss kjører vi til Qingkou Cultural Village, hvor vi får et innblikk i hvordan Hani-folket lever og bor. Vi spaserer gjennom buktende risåkre og gjennom bambusskog. Vi ser deres seremoniplass og en utstilling av forskjellige drakter. Kanskje vi også får smake krystallklart kildevann før vi inntar lunsj noen kilometer unna.

Etter maten skal vi se om reklamen er sann. Den sier nemlig at her ligger verdens vakreste risterrasser. Gjennom generasjoner har kineserne formet og endret landskapet til det i dag fremstår som noe av et eventyrland. Når terrassene er tomme for ris glitrer det i vannspeilene, og når risen er plantet lyser det i grønne sjatteringer. Middag? I kveld prøver vi oss på en liten grillfest på byen.

 

7. Ren vare (ca 65 km)

Hva kan måle seg med en tre mils morgentur på to hjul, 1200 høydemetre i ren utforsykling? Etter denne morgentrimmen lemper vi syklene på hengeren og klatrer med bussen til vårt neste startpunkt, snaue 2000 m over havet. Herfra er det lett sykling gjennom et bokstavelig talt fargerikt landskap - den røde jorden er en fin kontrast til alt som dyrkes og gror. Vi passerer mindre byer, vinker til bønder som pleier sin åker og får underveis ny energi fra vår medbrakte lunsj. Etter ca 35 km sykling triller vi inn i byen Jianshui og sjekker inn på et flott hotell. Kineserne har mange måter å lage mat på, én av dem er såkalt hotpot. Vi koker i kveld vår egen mat, kjøtt og grønnsaker, i en stor gryte med kokende vann. En riktig hyggelig og sosial måte å spise på.
 

 

 

 
8. Tusen svaler? (ca 30 km)

Etter frokost skal vi bruke kroppen litt. Vi sykler ut av byen og passerer spennende og kontrastfylte boligområder og frodige landsbrukslandskap. Det er lite trafikk, og veien er god og fin. Etter tre mil er vi fremme ved Svalegrotten, hvor første post er lunsj. Blir det noen nye smaker i dag? Svalegrotten er stor og spennende, med dryppsteiner, innsjø, et taoistisk tempel, opptil 100.000 svaler og halsbrekkende klatreoppvisninger av lokale unggutter. Vi spaserer innover i grotten og tar en båt tilbake.
 
 
Jianshui er en trivelig og livlig by, og vi tar dere med på en spasertur i sentrum. Byen er kjent for sine vakre brønner, en stor byport, og ikke minst et tempel som er tilegnet vismannen Confucius. Vi avlegger et besøk i det store komplekset, og blir kanskje litt klokere.

 

I natt skal vi bo standsmessig, på Zhujia Mansion. Det er et 700 år gammelt kinesisk overklassehjem som er gjort om til et svært vakkert og særpreget hotell. Dette er ren kinavare, og får du ikke ”kinafølelsen” her, i de mange hagene med poetiske navn, får du det neppe noen gang. 
 
9. Nesten i Tibet

Fra Jianshui går turen via Tonghai til Kunming. Etter lunsj i Kunming flyr vi nordvestover, til byen Lijiang. Den har i mange år vært på turistenes må-se liste, og du skjønner raskt hvorfor, når vi legger oss inn på hotellet midt i sentrum av den pittoreske gamlebyen. Lijiang tilhører Verdensarven (UNESCO), og er en labyrint av krokete gater og små vannløp med rent fjellvann. Her lever naxi-folket, og fremdeles bruker noen eldre kvinner sine karakteristiske ”froskedrakter”. Vi skal bo to netter i gamlebyen, på et meget flott sted. 

 

10. Glade hjul (ca 30 km)

Lijiang ligger på rundt 2400 meter, men syklingen i dag foregår i svært flatt og vennlig lende, så høyden bør ikke være noe problem. Vi besøker først Dongba Garden. Her tilber naxi’ene sine mange totempeler, og et 240 m langt kunstverk illustrerer himmel og helvete, slik dette folket ser det. Etter litt sykling videre kommer vi til en bai-landsby, Baisha. Kanskje treffer vi doktor Hu her, en legendarisk lege som er omtalt i Lonely Planets guider og som kjenner folk over hele verden, ifølge ham selv… Før lunsj er vi innom et broderiverksted.

 

Ca en times sykling senere kommer vi til dagens siste stopp, Black Dragon Pool. Det er i denne parken et av de mest klassiske og vakre bildene fra Lijiang blir tatt – en paviljong ved en liten innsjø og med de mektige Jadedragesnøfjellene i bakgrunnen. 

 

11. Den glade vandrer (ca 13 km vandring)

Gjør klar vandrestaven! Etter en tidlig frokost kjører vi til startstedet for vår vandring i kinesiske fjell. I sin bok ”Kina” skriver Torbjørn Færøvik om denne turen: ”I det fjerne, i sørøst, lyser Jadedragesnøfjellet, et fjellmassiv som egentlig består av tretten fjelltopper…. Fra min bergknaus stirrer jeg inn i de hviteste snøslott, det høyeste strekker seg 5596 meter til værs. Tid for gledestårer… Herfra minner steinsporet om en himmelstige. Belønningen får jeg på 2650 meter. Høyere kommer jeg ikke”. Om du er redd for at knærne ikke vil holde ut i de bratteste kneikene, er det mulig å få avlasting på en av hestene som følger etter oss. Vi bruker dagen og nyter utsikten mot de storslåtte fjellene og dype dalene. Overnatting blir på gjestehuset Halfway Inn, hvor det garantert er flott utsikt. NB! Denne turen er avhengig av oppholdsvær.

 

12. Tilbake til våren (ca 5 km vandring)

Fra Halfway Inn fortsetter vandreturen, på stier som rett og slett er ubeskrivelige. Eventuell høydeskrekk bør du legge igjen eller gjemme godt... Fra Tinas Guesthouse kjører vi tilbake til Lijiang, med innlagt lunsj underveis. Et fly bringer oss trygt tilbake til Kunming, hvor vi skal innta vår siste middag i en restaurant på området til Horticultural Expo Garden.

 

13. Hjem til brunosten

Hjemreisen går tilbake samme vei som vi kom: Kunming – Beijing - Stockholm - Oslo. En god reisende er en person som ikke vet hvor han drar, og den perfekte reisende vet ikke hvor han kom fra (Lin Yutang, kinesisk forfatter). Vi håper du vet hvor du har vært, og at ikke all den kinesiske maten har gjort at du helt har mistet kjærligheten til brunosten. Takk for turen!
 
 

YUNNAN
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Følgebil og sikkerhet
Litt om syklene
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON