Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

Turprogram Øst-Sicilia
(med omtrentlige sykkelavstander)
1. Benvenuti!

Vi forlater Norge og flyr via Berlin til Catania på østkysten av Sicilia. Fra flyplassen kjører vi direkte til hotellet for innsjekking og middag på Naxos Beach Hotel. Her skal vi bo i leiligheter eller ”bungalower”, flott plassert i et frodig, vakkert og svært fredelig hageanlegg. Hotellet har egen strand, hvor massører kanskje går mellom solstolene og tilbyr litt pleie av eventuelle ømme muskler etter dagens økt. Om ikke sjøen frister, vil noen sikkert ta seg en runde i et av de to store utendørs svømmebassengene.

 

Basseng Naxos 2...

2. Piano e adagio (ca 15 km)

Etter frokost får vi utdelt syklene våre. De tilpasses og sjekkes, og vi sykler i samlet flokk til foten av Taormina. En liten sti fører opp til den populære turistbyen, hvor kafeer, butikker og hoteller ligger på rekke og rad. Utsikten over Giardini Naxos er det ingen ting å si på. Her besøker vi byens største attraksjon, det gresk-romerske teateret, som ble reist 2-300 år f.Kr. Det er et spennende og fascinerende byggverk. Etter dette historiske tilbakeblikket er det tid for lunsj. Resten av ettermiddagen kan du disponere som du vil. Noen blir sikkert igjen i Taormina og besøker blant annet den vakre parken der. De som trenger ekstra trening kan følge ei bratt trapp opp til Castelmola, hvor utsikten absolutt er noe å skrive hjem om. En annen mulighet er selvsagt å bare slappe av på en av hotellets solsenger...

 

 

I kveld blir det ganske sikkert skikkelig god atmos på restaurant A Putia, et sted med tydelig sjel. Noen stikkord for kveldens seks retters gourmetmåltid: Bruschetta di pesce stocco, involtini con formaggio di capra, provola con cioccolato og semifreddo al pistacchio. Er ikke disse navnene ganske appetittvekkende i seg selv?

3. Mellom bakkar og berg  (ca 50 - 65 km)
 
Gled deg – i dag blir det bokstavelig talt flere høydepunkter. Vi sykler først nordover langs kysten noen kilometer, før vi forlater trafikken og begir oss innover og oppover og nedover. På Sicilia har Trollstigen flere "søskenbarn", så her er det bare å ta det med ro, sykle og spasere etter behov og fylle på med drikke i svingene. Utsikten blir bedre og bedre, med Etna på den ene siden, Middelhavet på den andre, og kysten med sine byer og landsbyer midt i mellom. Vi sykler gjennom Forza d’Agró og fortsetter på Sicilias svar på Rallarvegen. Den tre km lange strekningen med grus kan bli litt røff dersom det har regnet i det siste, men vi har ingen hast, og kan sykle og trille i eget tempo. Veien går delvis gjennom olivenlunder, så kanskje vi stopper og lærer litt om den sunne frukten.
 

Terje mfl Rallarveg...

Etter vår felles utendørs pikniklunsj i Scifi kan du fortsette turen i flatt lende ut til havet og returnere til hotellet. De som ønsker større utfordringer blir med videre opp i høyden, til Límina, Roccafiorita og Mongiuffi, små byer som lever et utpreget rolig liv. Vi skal opp i over 700 meter, så utforbakkene kan du glede deg til! Er været fotovennlig blir det garantert mange piksler som finner sin vei til kameraenes minnebrikker her. Etter en lang dags uteliv setter vi pris på å benke oss ved hotellets omfattende og varierte middagsbuffet.
 

 

4. Heftig!  (ca 50 km)

Setter du ny personlig rekord i høydesykling i dag? Vi kjører med buss til Rifugio Sapienza, ca. 2000 m o.h. Herfra går det gondol til 2500 m, og videre buss/jeep til ca. 3000 m o.h. Turen helt til topps på Etna er ikke inkludert i prisen, men de aller fleste reiser nok opp dersom været er bra. Etna har vært ganske aktiv i det siste, og er vi heldige slipper den temperamentsfulle dama ut litt av sin oppsparte energi i form av svart røyk og litt lava.

 

Etna svingete vei...

Så er det tid for bremsing… Vi skal utfor, utfor, utfor, på bred, behagelig svingete vei. Flere klimasoner passeres, og etter nesten to mil med bremsing kan vi parkere syklene ved vingodset Murgo. Her serveres kanskje den beste lunsjen på turen, med bl.a. noen pølser det går an å skrive hjem om. Vi får også et besøk i godsets store vinkjeller, før vi sykler via byen Giarre til hotellet. I dag er det bare ca 100 meter stigning og nesten 2000 meter utfor!

Vi kan ikke besøke Italia uten en skikkelig runde med pizza! Derfor inntar vi i kveld restauranten Da Antonio og lar oss glede over ekte vare.
 
5. Undrer meg på …  (ca 75 km)

Ny dag og nye muligheter for store utsyn. Vi begynner med å sykle innover dalen langs Alcàntara elva. Flere praktfulle steinbroer fra jernbanens barndom står dessverre ubrukt, men de små kjøretøyene, de morsomme Piagge’ene, er desto mer virksomme! De er nesten en reise verdt i seg selv, der de putrer av gårde med sine laster i alle former og størrelser. De første 40 km stiger vi langsomt til ca 500 m o.h. Det går rolig opp og ned, med Etna tronende til venstre for oss, kanskje med en ny snøhatt for anledningen. At Etna har hatt mange utbrudd skjønner vi når vi sykler gjennom et gammelt lavaområde.

 

Ved Randazzo...

Etter hvile og drikke på en bar i Randazzo begynner de virkelige stigningene, og de neste kilometerne skal vi opp i litt over 1200 meter. Vi tar oss god tid i bakkene, ingen grunn til å haste. Det er godt å variere litt, og slett ikke feigt å spasere. Dersom behovet melder seg, er det også mulig å ta plass i følgebilen som alltid kommer etter oss. Et sympatisk trekk ved Sicilia er det åpne og varierte landskapet, det aktive jordbruket som sørger for at det alltid er noe å se på, og aldri vegetasjon som hindrer utsyn. På det høyeste punktet venter det kanskje en overraskelse, og herfra er det praktisk talt bare utfor til hotellet vårt i Montalbano. Veien ned dit er rett og slett fantastisk, ikke minst er utsikten til de Eoliske øyene et vakkert syn. Vi ser øya Lipari i det fjerne, men dit skal vi først i morgen…

 

 

Hotel Federico II er plassert med fri sikt mot havet og dype daler. Det blir tid til en beinstrekk og leskende drikke før vi i ly av mørket sykler inn i byen for en bedre middag på Al Sakali. Dette er neppe den middagen fra turen du glemmer først! PS! Du slipper å tenke på bagasjen – en buss frakter den for oss i dag og i morgen.
 
6. Hopp i havet  (ca 45 km)

Utfor, bort og ut til ei øy. Så kort kan det egentlig sies. Fra hotellet er det ca 25 km utfor, før det blir nesten danmarkflatt de siste to milene. Dersom ordet ”drømmesykling” noen gang skal brukes, er det kanskje nå. Svingete vei, bra asfalt, lyden av sauebjeller, minimal trafikk, vakker fuglesang etc. Felles lunsj blir i dag på restaurant Al Gabbiano. Her blir det maritim bevertning, og mange gjester synes at nettopp denne middagen er noe av det beste de får på turen.

 

Montalbano og Lipari...

Fra Milazzo er det en time med ferje til øya Lipari, hvor vi sjekker inn på hotell La Filadelfia. Lipari er en av syv Eoliske øyer, et øyrike mye besøkt av turister. Men om kvelden har flesteparten forlatt åstedet, og vi kan rusle rundt i de hyggelige og trange gatene uten å gå i nevneverdig kø. Gamlebyen i Lipari er skikkelig pittoresk, med to havner, rikelig med spisesteder og sjarm i massevis. Å finne seg et høvelig spisested bør ikke by på de største utfordringene.

 

Basseng Filadelfia...

7. Trill rundt  (ca 30 km)

For de som ønsker det blir det i dag en tur rundt hele øya, enten alene eller i mer eller mindre samlet flokk. Det stiger jevnt og trutt til 400 m o.h. de første åtte kilometerne, derfra er det utfor og bortover. Stadig er det spennende ting å feste blikket på, bl.a den aktive øya Vulcano. På rundturen ser vi alle de andre seks øyene, og trafikken er på store deler av turen praktisk talt fraværende. Vi kommer til et par strender underveis, så her er det bare å ta med håndkle og badetøy. Middag i kveld blir på en av byens hyggelige restauranter.

 

Romantisk par...

8. Tilbake til fastlandet

Vi må forlate Lipari, og ferjes på morgenen tilbake til Milazzo. Her setter vi oss på bussen for transport til Giardini Naxos, en fin kjøretur langs kysten. Vi stopper imidlertid først i Messina, for en bedre lunsj og kanskje en ganske så spesiell overraskelse? I kveld tar vi en reprise på spisestedet A Putia, og kan glede oss til nye, spennende retter.

 

Matretter gronn duk...

9. Arrivederci!

Så er det tid for å ta farvel. Flyet har avgang tidlig på formiddagen, så vi rekker ikke mer enn frokost før vi må benke oss på bussen for transport til Catania flyplass. Vi håper beina og baken ikke har tatt skade og at hode, hjerte og minnebrikker er fylt opp med gode opplevelser og minner. Vi takker for turen og sier arrivederci!

Salut Grete...

Til toppen
 

ØST-SICILIA
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON