Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

Turprogram Nord-Dalmatia
(med omtrentlige sykkelavstander)

1. Dobrodošli!


Gjør deg klar for cruise og sykkelglede! Fra Gardermoen er neste stopp flyplassen i Zadar. Der venter en buss og lokalguiden Dario, som på kort tid frakter oss til havna og den flotte båten Carpe Diem. Etter innsjekking på båten setter vi kursen mot ei fredelig bukt, Uvala Podgarba. I kveld spiser vi middag om bord, kikker på stjernene og kanskje tar et kveldsbad. Under middagen og utover kvelden går antakelig praten jevnt og godt, når vi skal bli litt kjent med hverandre og mannskapet.

 

 

2. Ikke noe stress (ca 25 km)

Fra bukta er det ca en halvtimes seiltur til øya Molat. Her skal vi riktig kose oss og slappe av, på smale, herlige veier med minimal biltrafikk. Det er flere bademuligheter, og her finner vi blant annet en stilig strandbar bygget i stein, krigskirkegårder og noen korte betongveier som kan utforskes. Etter at Molat er ferdigsyklet, og lunsjen er fortært, setter kapteinen kursen mot ei lita havn på øya Zverinac.

 

3. Trivelig fyr (ca 55 km)

Når frokosten er vel innabords er det bare et «hopp» før vi kan legge til kai i Bozava, på øya Dugi Otok. Etter en litt bratt bakke får vi herlig utsikt over øyriket. Vi triller utfor og videre til fyrtårnet Veli Rat. Dersom det er åpent, kan du oppleve en utsikt fra toppen (175 trappetrinn) som du absolutt kan skrive hjem om. Like ved tårnet er det flere innbydende badebukter og en bar/kafé.

 

Ferden videre går sørover, på fine veier med lite trafikk og flotte utsikter. Underveis stopper vi for lunsj. Vi svinger også innom en såkalt agriturismo for litt testing av lokale olivenoljer, likører og oster. Turen ender i Sali, helt sør på øya.

 

4. Duvende lediggang (ca 20 km)

Fra Sali stiger det, før vi triller ned og inn i nasjonalparken Telascica. Vi følger en utpreget fredelig vei, som ender opp ved ei nydelig bukt. Her kan vi innta litt næring, f.eks i form av is og kaffe (!), før vi lar beina få seg en fin spasertur rundt en liten innsjø. Her er også noen fantastiske klipper.

 

Vi sykler tilbake til Sali, og etablerer oss på soldekket. Nå er det bare å slappe av resten av dagen. Smør deg inn med høy solfaktor, bestill noe kald drikke fra bartenderen, finn frem boken din eller diskutér verdens utfordringer med dine medsyklister. Vi seiler inn i et fascinerende øyrike,
Kornati nasjonalpark. De tilsynelatende golde, avrundede øyene er et svært populært område for seilere fra hele verden, og i de mange buktene med krystallklart vann ligger de og nyter stillhet og badeglede. Vi ankrer kanskje opp i ei bukt underveis, og kaster oss uti. Lunsj blir servert om bord. Siste etappe med båten går til øya Zlarin utenfor Zibenik, hvor vi ankrer opp i ei lita havn for natten.

 

5. Fossefall (ca 10 + 35 km)

Vi kaster fortøyningene tidlig på morgenen og seiler inn i en kanal ved Sibenik. Kanalen blir etter hvert til en innsjø, og vi ender opp ved Skradin. Her losses syklene, og vi triller på flat grusvei til
Krka nasjonalpark, 4,5 km unna. Det er et virkelig fantastisk område, med mange fossefall, tusenvis av fisker i det krystallklare vannet og fargerike øyenstikkere. Det er anlagt gangveier, og vi får følelsen av å vandre i en liten jungel. Bade kan du også! Etter et par timer her sykler vi tilbake til båten.

 


Nå har du to muligheter: Du kan enten bli med båten tilbake til Sibenik og videre til Vodice, hvor vi skal bo for natten, eller du kan bli med på en flott ettermiddagstur på ca 35 km. Det er en tur som tar ca 2,5 timer, med snaue 400 m stigning. Vi passerer lavendelåkre og vinranker, sykler på nydelig asfalt, litt grus og kanskje noen pittoreske landsbyveier. Vi passerer også et minefelt, et minne fra krigen på 90-tallet. De siste 4-5 kilometerne til Vodice er deilig, rolig utforsykling. I kveld er middagen på egenhånd, og det er rikelig med spisesteder i trivelige Vodice. Like bortenfor båten og havna er det herlige badestrender, så kanskje det frister med et kveldsbad?

 

6. Hopp i havet (ca 35 km)


Idag blir det mye sjønær sykling - det er bare å glede seg! Fra Vodice følger vi strandkanten noen kilometer, til
Tribunj. Den vesle husklynga ligger på ei øy, og er blant annet kjent for sine årlige eselveddeløp! Vi tar en pause her, slik at de som vil kan ta en tur opp til kirken som ligger på en høyde. Utsikten derfra er flott. Etter Tribunj må vi litt inn i landet, før vi igjen møter sjøen ved Tisno. Her blir vi et par timer, slik at vi får tid til en god lunsj, og ikke minst sykle en skikkelig herlig kyststi til Jezera. Bademuligheter er det rikelig av langs den 1,5 km lange veien. Vi møtes igjen, og fortsetter helt i sjøkanten til Betina, en trivelig liten by. Is og kaffe her? Forhåpentligvis! Fra Betina er det kort vei til Murter og båten vår, som ligger oppankret i ei lita bukt. I kveld inviteres vi til Captains Dinner, så det blir spennende å se hva mannskapet varter opp med!

 

 

7. Idyll etter idyll (ca 35 km)


Hva med et morgenbad, før vi letter anker og setter kursen mot Tkon? Fra Tkon bærer det nordover på øya Pasman, delvis på små lokalveier. Det er lite trafikk, og veien åpenbarer den ene idyllen etter den andre. Store deler av etappen er helt i sjøkanten, og det er mulighet for både lunsj og kaffestopp underveis. Vår siste sykkeletappe ender i Preko, ei trivelig havn rett overfor Zadar. Her tar vi oss god tid til bading. Det er langgrunt i bukta, og du kan enten spasere eller svømme ut til øya Galovac. Utpå ettermiddagen starter kapteinen opp båten, og kjører oss over til
Zadar. Det er en svært populær turistby, og spisesteder er det ikke vanskelig å finne.

 

 

8. Zbogom


Flyet går utpå ettermiddagen, så det blir litt tid til å utforske den lille byen etter frokost. En av de store attraksjonene er det meget spesielle og fascinerende
vannorgelet. Like ved ligger Pozdrav suncu. Hva dét er, kan du google… Ellers er det hyggelig å bare sitte på en kafé eller en bar og kikke på folkelivet, eller kanskje ta seg et siste bad før avreise. Gardermoen dukker opp utpå ettermiddagen, og det er på tide å komme seg hjem til Dagsrevyen. Takk for turen!

 

 

Litt om måltidene


På denne turen er det inkludert frokost hver dag (på båten), tre lunsjer og fem middager. Vi har hver dag to måltider om bord på båten, de øvrige er enten piknik på egenhånd i det fri eller på restaurant i havnene. De fleste steder er det flere restauranter å velge mellom.

 

 

NORD-DALMATIA
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Sykler og teknisk assistanse
Båten og lugarene
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON