Logo
Logo
Facebook
Forside
ALBANIA
DOLOMITTENE
ISTRIA (KROATIA)
LOFOTEN
MADEIRA
NEPAL
NORD-DALMATIA
PATAGONIA
SLOVENIA
SØR-AFRIKA
SØR-DALMATIA
SØR-SICILIA
ØST-SICILIA
YUNNAN

Turprogram Sør-Dalmatia
(med omtrentlige sykkelavstander)

1. Dobrodošli!

Fest beltene! Fra Gardermoen setter vi kursen mot Split. Ca 2,5 timer unna venter en buss og vår lokalguide Dario, som tar oss med inn til Split, en levende og fargerik by. Etter lunsj blir det en kort vandring i keiserens palass og litt av gamlebyen, en fascinerende labyrint av smale gater og flotte byggverk. Diokletians storslåtte palass ble reist i løpet av ti år av keiseren, som regjerte rundt 300 e.Kr. Etter en liten spasertur er vi tilbake til havna, hvor båten ligger klar og venter på oss. Vi sjekker inn og får tildelt vår lugar, før vi forlater fastlandet for noen dager. I dag skal vi ankre opp i en innbydende bukt en times vei fra Split. Noen vil sikkert teste badevannet før middag! 

 Kroatia - Split

2. Stein- og badevennlig (ca 25 km)

Etter vårt første morgenbad duver vi avgårde et par timer, til Supetar på øya Brac. Her handler vi inn mat til vår første friluftspiknik, før vi triller østover. Olivenlunder og vinranker vokser villig mellom tusenvis av steingjerder som mange generasjoner møysommelig har murt opp. Flere steder får vi nærkontakt med sjøen, og bare fem kilometer fra båten er det ei herlig badebukt. Her finner vi frem maten og nyter vår lunsj. Veien videre byr på et par nydelige små havner (vi tar kaffestopp i én av dem), et par grusetapper, markblomster og gode dufter. Utpå ettermiddagen ankommer vi Pucisca. Herfra seiler vi til Makarska på fastlandet. Vi passerer et av de mange steinbruddene på øya, som har vært i drift helt siden romertiden. Stein fra flere øyer har vært brukt i store byggverk, blant annet Det hvite hus, Kungliga slottet i Stockholm og FN-bygningen.  

Kroatia - vi stopper ved ei herlig badebukt

3. Opp og ned (ca 45 km)

Mens de fleste antakelig fremdeles sover, starter kapteinen opp på morgenkvisten for å frakte oss til halvøya Peljesac, ca fem timers seilas unna. Frokost serveres underveis, og med hvilken utsikt! Vi tøffer rolig langs fastlandet og runder øya Hvar. Ytterst på pynten står et vakkert fyrtårn, her blir det nok tatt en del bilder. I Loviste lempes syklene på land og vi er klare for en fantastisk sykkeltur. Det stiger ganske bratt med én gang - opptil 9% stigning. Etter drøye 4 km er vi på toppen, nesten 300 m over havet. Snart bærer det raskt utfor og utsikten er så absolutt noe å skrive hjem om. Jeg selv fikk faktisk assosiasjoner til Lofoten og Vesterålen. Vi ser ut over et stort øyrike, med knallblått hav og irrgrønne øyer. Vi fortsetter til sjøkanten og sykler i flere kilometer på en idyllisk strandvei. Etter to mil på sykkelsetet kommer vi til Orebic. Her er det flere spisesteder for en lunsj på egenhånd. Du kan også sykle til en lang, deilig strand, om du ønsker dét.

Kroatia - på vei mot Trstenik, etter vinsmaking

Etter påfyll av mat skal vi igjen opp i høyden, denne gang til 400 m over havet. Det er lange og seige bakker, men utsikten er hele veien storslått. Landskapet er typisk for Middelhavslandene, med pinjer og krattvegetasjon. Fra toppen er det syv kilometer behagelig utforsykling til Matusko vingård. Kroatia er jo et svært ungt vinland, men de kan sannelig varte opp med velsmakende utgaver av de edle dråpene. Fra vingården er det rett og slett en herlig vei videre langs kysten til vår neste base, den intime og flotte havnen Trstenik (jada, litt vanskelig å uttale...).  

 Kroatia - overnatting i Trstenik

4. Den kroatiske mur (ca 35 km)

Merkelig nok, men denne dagen fikk jeg faktisk litt assosiasjoner til sykling i Ryfylke! Vi stiger jevnt og trutt langs ei diger kløft. Etter hvert åpner det seg en vid, fruktbar u-dal, pyntet med valmuer og olivenlunder. Etter er par deilige utforbakker kommer vi til Club Bellavista. Her smaker det med en kopp varm eller kald drikke som akkompagnement til en is eller eplekake... Utsikten er fantastisk, og langt der nede ser vi båten vår. Men først skal vi til to spennende byer - Ston og Mali Ston. Mellom disse ble det på 1300- og 1400-tallet reist ca fem kilometer med imponerende forsvarsmurer, ikke ulikt Den kinesiske mur. I Ston bør du absolutt ta en tur opp til byggverket for utsikt over den flotte byen og de gamle saltdammene. Det er bare 1,5 km til gamlebyen i Mali Ston. Der kan du få deg et forfriskende bad, eller nyte en bedre lunsj i en av de gode fiskerestaurantene.

Kroatia - saltdammene i Ston

Vi sykler etter hvert tilbake til båten og setter kursen mot øya Mljet og den trivelige havnebyen Polace. Her reiste romerne flotte byggverk, som det enda er rester etter. Navnet Polace betyr Palass. Også i kveld serveres det middag om bord.

5. Lille Dubrovnik (ca 10 km)

Etter frokost skal vi virkelig nyte vakker natur og fredelige veier og omgivelser. Vi skal sykle rundt en tindrende klar innsjø i Mljet Nasjonalpark. Vi blir garantert ikke de eneste syklistene her idag, men jeg kan love deg en flott opplevelse, med blant annet mulighet for en liten båttur eller to, og svømming i herlig vann, kanskje med litt morsom motstrøms-svømming... Det stiger litt i begynnelsen, så er det bare flatt og deilig rundt innsjøen. Vi avslutter med en kort tur til havna Pomena, hvor båten atter en gang ligger klar. Mens vi seiler til Korcula (et par timer), serveres det lunsj om bord. Utpå ettermiddagen ankrer vi opp i Korcula, ett av flere steder som påberoper seg å være Marco Polos fødested. Byen kalles også Lille Dubrovnik, og er en levende, vakker og trivelig by, omgitt av murer fra 1200-tallet. Jeg viser vei til en spesiell bar, og etterpå kan du rusle rundt i eget tempo og ta til deg alle inntrykkene. I kveld er det middag på egenhånd i gamlebyen, og her er det garantert nok spisesteder å velge mellom. Vi vil nok oppleve at vi ikke er de eneste turistene i farvannet, og det kan gjerne ligge 4-5 båter ved siden av hverandre. Det er bare hyggelig, og betyr at vi kanskje må gå litt "slalom" på flere båter på vei til lugaren.

Kroatia - fra en by på Korcula

6. Velduft! (ca 24 + 22 km)

En stund før frokost setter båten kursen mot Hvar. Dette har lenge vært en populær øy og by blant turistene, og når vi kommer dit skjønner vi hvorfor. Det er rett og slett hyggelig å rusle rundt på torvet og i de trange gatene, sette seg på en kafe eller bar og kikke på det fargerike folkelivet. Fra Hvar stiger det jevnt og trutt til 400 m over havet. Det er en herlig vei, smal og svingete, som etter hvert åpner seg og inviterer til en reise i luktenes rike. Blant de mange steingjerdene, som vi er blitt godt kjent med de siste dagene, er det plantet lavendel i tusentall. Om vi kommer på den rette tiden, gir de velduftende blomstene landskapet et blålig skjær. Utsikten er heller ikke noe å klage på. blant annet mot den kjente turistbyen Bol på øya Brac. Vi legger inn en "teknisk stopp" på Levanda restaurant før vi slipper oss ned bakkene til Stari Grad, hvor båten og mannskapet venter på oss, klar til å servere lunsj. Etter denne kan de som vil bli med på en ettermiddagstur til Jelsa. Det er flat og fin sykling, og før Jelsa er det gode bademuligheter. Veien tilbake til båten er blant de mest idylliske strekningene på hele turen.  

 Kroatia - lavendel på Hvar

7. Jomfruelig (ca 20 km)

To timers seiltur fra Stari Grad ligger byen Stomorska på øya Solta. Der gjør vi strandhugg i den trivelige havna, får i oss en ekstra skvett kaffe og begynner på en kort stigning. Etter snaue fire kilometer svinger vi inn i en bakgård og setter fra oss syklene. Her holder Olynthia til, en liten bedrift som produserer olivenoljer. Det forklares om ulike olivenslag, pressing, filtrering, jomfruoljer m.m. Så er det duket for testing. I et rom står flaskene oppstilt, klare for inspeksjon. Oljer tilsatt basilikum, hvitløk, sitron og rosmarin pirrer smaksløkene. Snart er hele vårt kroppslige maskineri velsmurt og vi kommer oss ut på landeveien igjen. Vår siste strekning med sykling er i et flatt og fint terreng. Ferden ender i en liten havn i Maslinica. Her blir det en siste kaffekopp eller is før syklene lastes om bord for siste gang. En times båttur unna kommer vi til kjente trakter - har vi ikke badet her før? Jovisst, første dagen overnattet vi i den samme bukten. Men i kveld er det duket for vår siste middag: Captains Dinner!

  Kroatia - klar med syklene på Sipan

8. Zbogom 

Det nærmer seg at vi igjen er tilbake til hverdagen med lukten av brunost og Dagsrevyen. Men første skal vi innom den flotte gamlebyen i Trogir. Det kompakte bysenteret er som en labyrint, med butikker og spisesteder overalt. Etter litt individuell sightseeing blir vi hentet av bussen og fraktet til flyplassen. Beltene festes igjen, og snart legger vi bak oss en spennende kyst, brodert med de vakreste øyer. Mange blir forelsket i Kroatia og drar tilbake hit. Så i stedet for å si farvel, kan vi kanskje heller si Zbogom - på gjensyn!

Kroatia - tre fornøyde jenter nordfra 

Litt om måltidene

På denne turen er det inkludert frokost hver dag (på båten), fire lunsjer og fire middager. Vi har hver dag to måltider om bord på båten, de øvrige er enten piknik i det fri eller vi går på restaurant i havnene. De fleste steder er det flere restauranter å velge mellom.

Velkommen på tur! Hilsen Knut Bjoraa
 

SØR-DALMATIA
Turprogram
Priser og produktinfo
Hvem passer turen for?
Teknisk assistanse og sikkerhet
Båten og lugarene
Bilder fra turområdet
Kart
Lesestoff
Pakkeliste
Litt skryt
Knuts Sykkelreiser | Lillemyrveien 5 | 4632 Kristiansand | Mobil: 90 12 11 52 | Org.nr.: 986 821 937 MVA | post@knutssykkelreiser.no
AESTON